Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Islámský stát pasé? Hrozba je jinde, upozorňuje analytik

Al-Káida
Al-Káida
Foto: pinger.pl

Washington - Analytik varuje, že Al Káida se možná připravuje na převzetí moci v Sýrii. Postupně zde nabírá na síle, zatímco pozornost na sebe strhává Islámský stát.

Ve svém komentáři pro časopis Foreign Policy upozornil Charles Lister, člen středovýchodního institutu, že během posledních let v Sýrii nabírá na síle Jabhat al-Nusra, což je odnož Al-Káidy. Dříve prý byli spojováni také s Islámským státem, avšak v roce 2013 se jejich cesty rozešli. 

Varoval před tím, že se zřejmě připravují na vyhlášení samostatného emirátu. ""Vzhledem k uklidnění situace s rukojmími a neúspěšnosti politického procesu v Ženevě síla Jabhat al-Nusra v zemi znovu roste," popisuje Lister.

"Ať už se nám to líbí či ne, Amerika a její spojenci nyní jsou v neodkladné bitvě proti vlivu nejefektivnější a nejúspěšnější frakce Al-Káidy. Důsledky ignorování či prohry mohou být potenciálně katastrofické," varuje analytik.

Skupina Jabhat al-Nusra byla vyloučena ze smlouvy o příměří jako mezinárodně uznaná teroristická organizace, nyní prý zahájila akce v některých částech Aleppa. Podle Listera syrští islamisté nepodporují vytvoření emirátu, avšak u extremisté o tom i nadále diskutují, zatímco umírněnější rebelové cítí tlak na spolupráci s touto skupinou. Ta podle charitativní organizace Alert platí vojáků až čtyřnásobek toho, co Volná syrská armáda.

Jedinou možnou obranu proti snahám Jabat al-Nusry na vznik samostatného emirátu vidí v povzbuzení a posílení umírněných opozičních občanů, politiků, soudců i vojáků, kteří by mohli Al-Káidu odrazit. Mnozí totiž zatím prý cítí, že Jabhat al-Nusra opravdu bojuje proti řežimu a nabízí nejlepší možnost pomsty.

Důsledky by však pro civilní obyvatelstvo podle odborníků mohly být fatální. Varují také před tím, že jejich boj proti Islámskému státu a podpora Západu by mohla vést k další vlně podpory.

Témata:  Al-Káida Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy