Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Islámský stát pasé? Hrozba je jinde, upozorňuje analytik

Al-Káida
Al-Káida
Foto: pinger.pl

Washington - Analytik varuje, že Al Káida se možná připravuje na převzetí moci v Sýrii. Postupně zde nabírá na síle, zatímco pozornost na sebe strhává Islámský stát.

Ve svém komentáři pro časopis Foreign Policy upozornil Charles Lister, člen středovýchodního institutu, že během posledních let v Sýrii nabírá na síle Jabhat al-Nusra, což je odnož Al-Káidy. Dříve prý byli spojováni také s Islámským státem, avšak v roce 2013 se jejich cesty rozešli. 

Varoval před tím, že se zřejmě připravují na vyhlášení samostatného emirátu. ""Vzhledem k uklidnění situace s rukojmími a neúspěšnosti politického procesu v Ženevě síla Jabhat al-Nusra v zemi znovu roste," popisuje Lister.

"Ať už se nám to líbí či ne, Amerika a její spojenci nyní jsou v neodkladné bitvě proti vlivu nejefektivnější a nejúspěšnější frakce Al-Káidy. Důsledky ignorování či prohry mohou být potenciálně katastrofické," varuje analytik.

Skupina Jabhat al-Nusra byla vyloučena ze smlouvy o příměří jako mezinárodně uznaná teroristická organizace, nyní prý zahájila akce v některých částech Aleppa. Podle Listera syrští islamisté nepodporují vytvoření emirátu, avšak u extremisté o tom i nadále diskutují, zatímco umírněnější rebelové cítí tlak na spolupráci s touto skupinou. Ta podle charitativní organizace Alert platí vojáků až čtyřnásobek toho, co Volná syrská armáda.

Jedinou možnou obranu proti snahám Jabat al-Nusry na vznik samostatného emirátu vidí v povzbuzení a posílení umírněných opozičních občanů, politiků, soudců i vojáků, kteří by mohli Al-Káidu odrazit. Mnozí totiž zatím prý cítí, že Jabhat al-Nusra opravdu bojuje proti řežimu a nabízí nejlepší možnost pomsty.

Důsledky by však pro civilní obyvatelstvo podle odborníků mohly být fatální. Varují také před tím, že jejich boj proti Islámskému státu a podpora Západu by mohla vést k další vlně podpory.

Témata:  Al-Káida Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy