Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchranáři šli pro tělo mrtvého slovenského horolezce, sami na Everestu zahynuli

Mount Everest
Mount Everest
Foto: www.wikipedia.org

Káthmándú - Čtyři záchranáři, kteří se vydali pro tělo slovenského horolezce Vladimíra Štrby, sami na Mount Everestu zahynuli. Byli nalezeni v noci na dnešek ve stanu v nejvyšším výškovém táboře.

Identita obětí stále není známá. Na místo se vypravili další záchranáři, aby zjistili více podrobností.

List Himalayan Times napsal, že mezi mrtvými je jedna žena. Dvě oběti jsou prý cizinci a dva zemřelí horolezci jsou místní.

Podle nepálského tisku si letošní lezecká sezona na Everestu vyžádala již devět mrtvých.

Štrba (48) přišel o život v neděli ve čtvrtém výškovém táboře na Mount Everestu. Do sedla nejvyšší hory světa ho předtím v kritickém stavu a s omrzlinami snesli šerpové. V sobotu Štrba bez použití přídavného kyslíku vystoupil na předvrchol Mount Everestu ve výšce 8749 metrů nad mořem, na kterém se až pozdě večer místního času otočil a začal sestupovat. V noci s ním jeho tým ztratil kontakt.

Témata:  Mount Everest horolezec Nepál

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.