reklama

Podle deníku se „kriticky důležitá" dohoda mezi Tureckem a Evropskou unií o migrantech může stát „jednou z největších obětí bojů o moc v rámci špiček turecké vládnoucí Strany práva a rozvoje (AKP), což může mít za následek „bezprecedentní příliv uprchlíků před syrskou občanskou válkou do Evropy".

Jak deník vysvětluje, jedním z hlavních „architektů" této dohody byl totiž spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou Ahmet Davutoğlu, proevropský premiér Turecka, který tento měsíc odstoupí. „Dohoda odrážela celkovou snahu Davutoğlua o bližší vztahy mezi Tureckem a EU," podotýká deník.

„Recep Tayyip Erdoğan, autoritářský neoislámský prezident – a politický sok Davutoğlua – má ale na EU mnohem méně pozitivní názor. Posmíval se jí jako ‚klubu křesťanů' a nelíbí se mu, že dlouholetá žádost Turecka o vstup byla opakovaně obstruována," uvádí dále deník.

Davutoğlu podle deníku doufal, že slíbený bezvízový styk s EU, který v rámci dohody vyjednal, pomůže posílit jeho pozici vůči Erdoğanovi. „Stal se ale přesný opak. Erdoğan tvrdí, že dohoda o vízech ... je jeho práce a Davutoğlu by si ji neměl přivlastňovat," podotýká server.

„Erdoğan měsíce kritizoval Davutoğlovy snahy přiblížit se Evropě. Opakovaně si stěžoval, že Evropa hodila problém syrských uprchlíků na Turecko, a minulý listopad otevřeně varoval lídry EU, že kdyby chtěl, mohl by uprchlíky „zaplavit Evropu".

Deník uvádí, že Davutoğlovo odstoupení zřejmě bude znamenat další posílení moci autoritářského prezidenta. Mohla by se dále zhoršit i situace ohledně svobody slova a médií, jelikož, jak deník připomíná, Davutoğlu byl proti stíhání novinářů za urážku prezidenta.