Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je nejrasističtější prezident vůči muslimům, oznámil šéf Hizballáhu

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Bejrút - Vůdce libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh dnes označil Donalda Trumpa za nejrasističtějšího prezidenta ve vztahu k muslimům. Informovala o tom agentura AP. Podle Nasralláha, jehož hnutí považují USA za teroristickou organizaci, se Trump zajímá jen o peníze a o to, aby vypadal důležitě.

"Co Trump chce? Chce peníze a Izrael, a tak si Saudové myslí, dáme mu peníze, abychom měli krytá záda," řekl dnes Nasralláh v projevu u příležitosti 17. výročí stažení okupačních vojsk Izraele z jihu Libanonu. Reagoval tak na nedávný podpis dohody USA a Saúdské Arábie v hodnotě zhruba 110 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč) o dodávkách zbrojní techniky a služeb.

Šíitský vůdce také kritizoval Trumpovo vystoupení na nedělním summitu arabských zemí v Rijádu. Americký prezident využil podle Nasralláha schůzku k tomu, aby tyto státy poštval proti Íránu. Trump i jeho hostitel, saúdský král Salmán, v neděli na summitu označili íránský režim za jednoho z hlavních šiřitelů násilí v regionu.

Íránský prezident Hasan Rúhání v reakci nato v pondělí řekl, že dosáhnout stability v blízkovýchodním regionu naopak nelze bez spolupráce s Teheránem. Totéž dnes prohlásil Nasralláh, podle něhož je dialog s Íránem jedinou možnou cestou vpřed.

Hnutí Hizballáh (Alláhova strana) vzniklo v roce 1982 během první libanonské války, kdy Izrael ve snaze potlačit palestinské hnutí odporu vpadl do Libanonu a okupoval téměř polovinu země. Cílem Hizballáhu bylo vypuzení izraelských jednotek ze země, což se podařilo až v roce 2000.

Z hnutí odporu se postupně stala v Libanonu široce uznávaná strana Hizballáh, která se počátkem 90. let poprvé dostala i do parlamentu a v roce 2005 jeho zástupci poprvé usedli ve vládě.

Některé země považují Hizballáh za teroristickou organizaci, některé státy za teroristické označují jen jeho vojenské křídlo.

Hizballáh je také spojencem syrského prezidenta Bašára Asada a jeho jednotky bojují na straně režimu v syrské občanské válce.

Témata:  Donald Trump Hizballáh Libanon

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy