reklama

Na sociálních sítích se objevily fotografie pumy, na které je napsáno: „Láska z Manchesteru“. Přestože se mělo původně za to, že jde o podvrh, server Daily Mail cituje mluvčího britského Královského letectva (RAF), který potvrdil, že tato puma i s nápisem je autentická.

Nápad poslat Islámskému státu působícímu v Sýrii vzkaz, se zrodil u britské jednotky obsluhující drony, která působí na tajném místě na Blízkém východě. Posádka RAF na pumu typu Paveway napsala vzkaz odkazující na útok v Manchesteru.

„RAF může potvrdit, že fotka je pravá,“ cituje Daily Mail mluvčího britského letectva. „Sentiment zprávy je vzhledem k okolnostem pochopitelný. Je tu celá historie zpráv napsaných na rakety RAF. Je nepravděpodobné, že za to odpovědné osoby budou disciplinárně potrestány,“ dodal.

Server připomíná, že tradice psaní zpráv na bomby sahá až do druhé světové války. Po teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015, při kterých zahynulo 130 lidí, byla na americké bomby, které byly zvrženy na IS, napsána zpráva „Z Paříže s láskou“. Ruská armáda také napsala vzkaz „Za Paříž“ na pumy určené k bombardování cílů IS v Sýrii v solidaritě s oběťmi těchto hrůzných útoků.