Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomsta islamistům za Manchester?Britové na bomby napsali speciální vzkaz

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn – Britové se chtějí pomstít za útok v Manchesteru, při kterém v pondělí zahnulo nejméně 22 lidí. K akci se přihlásil Islámský stát, vyšetřovatelé ale oficiálně toto spojení zatím nepotvrdili. Podle zpravodajského serveru stanice Sky News měl však atentátník Salman Abedi vazby na manchesterskou buňku IS a dobře se znal s jedním z nejaktivnějších místních náborářů. A právě na IS se teď zaměřil hněv Britů.

Na sociálních sítích se objevily fotografie pumy, na které je napsáno: „Láska z Manchesteru“. Přestože se mělo původně za to, že jde o podvrh, server Daily Mail cituje mluvčího britského Královského letectva (RAF), který potvrdil, že tato puma i s nápisem je autentická.

Nápad poslat Islámskému státu působícímu v Sýrii vzkaz, se zrodil u britské jednotky obsluhující drony, která působí na tajném místě na Blízkém východě. Posádka RAF na pumu typu Paveway napsala vzkaz odkazující na útok v Manchesteru.

RAF crew write 'Love from Manchester' on side of bomb on its way to blast ISIS targets in Syria https://t.co/LppMjjcvWc pic.twitter.com/UxBdvJ7DX3

— Daily Mail U.K. (@DailyMailUK) 26. května 2017

„RAF může potvrdit, že fotka je pravá,“ cituje Daily Mail mluvčího britského letectva. „Sentiment zprávy je vzhledem k okolnostem pochopitelný. Je tu celá historie zpráv napsaných na rakety RAF. Je nepravděpodobné, že za to odpovědné osoby budou disciplinárně potrestány,“ dodal.

Server připomíná, že tradice psaní zpráv na bomby sahá až do druhé světové války. Po teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015, při kterých zahynulo 130 lidí, byla na americké bomby, které byly zvrženy na IS, napsána zpráva „Z Paříže s láskou“. Ruská armáda také napsala vzkaz „Za Paříž“ na pumy určené k bombardování cílů IS v Sýrii v solidaritě s oběťmi těchto hrůzných útoků.

Témata:  Velká Británie Islámský stát Britská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy