Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimský kazatel chce zavést v Británii právo šaría

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Londýn – Britský profesor a bývalý muslim Rumy Hasan před nějakou dobou varoval, že benevolentní multikulturalismus může za vznik šaría soudů ve Velké Británii i za skandál se znásilňováním dívek v Rotherhamu. Jeho slova jsou opět připomínána poté, co radikální muslimský kazatel žádal o částečné zavedení práva šaría v Británii.

Doktor Rumy Hasan, docent na univerzitě v Sussexu, který se zabývá výzkumem migrace, podle serveru Breitbart uvedl, že politika „dělat si, co chci" spojená s tím, že jsou uzavřené přistěhovalecké komunity nechány, aby si žily po svém, dává těmto lidem pocit, jako by stále byli v zemích jako je Saudská Arábie a Pákistán. To podle něj vedlo k „psychickému odtržení" od hlavního proudu britské kultury. Následně to vede k „sociálnímu odstupu", kdy se menšinové komunity nechtějí míchat do širší společnosti.

Hasan, který je bývalý muslimem, si také myslí, že muslimské gangy, které znásilňovaly v minulosti ve městech jako je Rochdale a Rotherham, byly „nevyhnutelným důsledkem" tohoto chování a odtržení od společnosti. „Úřady ve městech Rochdale, Rotherham, Oxford, Oldham nebo Birmingham byly potichu, protože byly v rozpacích. Je však na čase, abychom se probudili a ucítili kávu," dodal. Svá slova pronesl v souvislosti s diskuzí o vzestupu islámského práva šaría v Británii, která proběhla na začátku letošního roku.

Hodnoty britských muslimů výrazně liší od hodnot Britů

Jeho varování se ovšem stalo opět velmi aktuálním na začátku května, kdy radikální muslimský kazatel Anjem Choudary prohlásil, že muslimové žijící ve Velké Británii stále chtějí právo na sebeurčení a implementaci práva šaría na celostátní úrovni. Poukazoval na to, že se hodnoty britských muslimů výrazně liší od hodnot Britů.

Reagoval tak na nedávno zveřejněný průzkum, podle kterého si více než polovina muslimů myslí, že by homosexualita měla být v Británii nezákonná. Asi 23 procent muslimů by si pak přálo, aby bylo britské právo v některých oblastech země nahrazeno šaríou. 39 procent muslimů si myslí, že ženy by měly vždy poslouchat své manžele, a pro 31 procent z nich je přijatelné mít více než jednu ženu. Nejvíce šokující však bylo zjištění, že pět procent muslimů sympatizuje s lidmi, kteří se účastnili ukamenováním cizoložníků.

Vznikl tu zneuznaný národ s vlastními hodnotami

Trevor Phillips, bývalý předseda Komise pro rovnost a lidská práva a aktivista, který popularizoval termín islamofobie, se domnívá, že statistiky ukazují „ vznik zneuznaného národa uvnitř národa, s vlastní geografií, vlastními hodnotami a vlastní samostatnou budoucností".

„Myslím, že se stále více přibližujeme k tomuto směru. Čím více počet obyvatel roste, tím více hledají své kořeny, a tím více chtějí zavést islám ve svém životě. A čím více vidí po celém světě selhání takzvaných demokratických a socialistických vlád, tím více žádají právo na sebeurčení," uvedl radikální muslimský kazatel Choudary.

A není to prý jen případ Středního východu a v Afriky, ale i Západu. „Lidé chtějí šaríu. A to by nás nemělo překvapovat. Evropa měla právo šaría asi 800 let ve Španělsku, tak proč by to nešlo ve Velké Británii? Víte, my nevoláme po zabíjení nebo utiskování lidí. Chceme žít v míru vedle sebe. Tak proč nezkusit Boží zákon? Snažili jsme se o sekularismus dostatečně dlouhou dobu," dodal.

Mladí muslimové vidí roky dlouhé války proti muslimům

„Žijeme v době třetí nebo čtvrté generace muslimských komunit. Muslimové nemají důvěru ve vládu. Mnoho lidí vyrostlo a poznalo, že jsou tu války proti muslimům v Iráku a Afghánistánu a nyní i v Sýrii. Takže pokud je vám 20 let a žijete v Británii, vidíte hodně válek proti muslimům. Takže když se jich zeptáte, zda by spolupracovali s policií, vidí jen nájezdy a zatýkání. Vidí spoustu drakonických zákonů, které doprovázejí války. Muslimská komunita byla cílem těchto despotických opatření. Jako muslimská komunita dnes v Británii žijeme v jakémsi apartheidu" dodal.

V té souvislosti připomíná server Breitbart výsledky průzkumu z července loňského roku, který ukázal, že si velká část Britů myslí, že multikulturalismus dělá z Británie horší místo pro život. Konkrétně 38 procent uvedlo, že to je špatné pro zemi, 37 procent si myslí, že je to dobré. Zbytek v tom buď neviděl rozdíl, nebo neměl jasný názor.

Průzkum také zjistil rostoucí odpor vůči islámu. Více než polovina Britů si myslí, že islám představuje hrozbu pro Západ, a 79 procent očekává, že se Británie stane obětí rozsáhlého teroristického útoku v budoucnosti.

Témata:  muslimové Velká Británie

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy