reklama

Mnozí z evropských lídrů krtizovali nové členské státy EU kvůli přístupu k migrační krizi. Šéf Evropského parlamentu, Martin Schulz, předseda Evropské komise, Jean-Claude Juncker a šéf Evropské rady Donald Tusk se během televizní debaty shodli, že se Evropa utápí v nacionalistické politice a Schulz uvedl, že jí chybí skuteční státníci.

"Dříve jsme pracovali společně, vytvářeli jsme dějiny. To je nyní pryč," poznamenal Juncker. Tusk k tomu doplňil, že sen o jednotném evropském státě a vizi byla jen iluze, což však podle něj neznamneá konec Evropské unie. Radí, aby byla Evropa brána jako platforma pro společné hodnoty a politiku.

K tématu se v Římě včera také vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní je nyní třeba chránit vnější hranice EU. V opačném případě poroste podpora nacionalismu. "Musíme bránit hranice od Středozemí po severní pól, jinak budeme trpět politickými důsledky," uvedla na tiskové konferenci.

Dodala, že nyní státy země EU musí spolupracovat, neboť při tom země jako Itálie, Řecko, Malta či Kypr budou potřebovat podporu.