Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém s mladými migranty: Radikalizují se a jsou využíváni jako zbraně. Německo má plán?

Radikálové z Islámského státu zavraždili Izraelce
Radikálové z Islámského státu zavraždili Izraelce
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV) navrhuje, aby německé bezpečnostní služby shromažďovaly informace i o lidech mladších 16 let.

Mezi zhruba 800 lidmi, kteří z Německa odjeli do bojových oblastí v Iráku a v Sýrii, bylo podle úřadu i několik případů, kdy se přestěhovala celá rodina. O členech rodiny, kterým bylo méně než 16 let, ale BfV nesmí shromažďovat záznamy, takže je v případě jejich návratu do země nebude možné ihned rozpoznat. Kontrarozvědka přitom varuje, že zhruba 260 dosavadních navrátilců představuje velkou bezpečnostní hrozbu.

Radikálové podle BfV stále častěji zneužívají chlapce a dívky pro nábožensky a rasově motivované útoky.

"Máme obrovský problém. Vidíme i na konkrétních případech v Německu, jak se mladiství radikalizují a dokonce jsou zneužíváni jako zbraně," uvedl v dnešním vydání deníku Mitteldeutsche Zeitung šéf BfV v Durynsku Stephan Kramer. Připomněl případ z letošního února, kdy dívka (15) pod vlivem radikálního islámského duchovního pobodala policistu v Hannoveru.

"Je otázka, jak můžeme jako úřad pro ochranu ústavy k této situaci přistupovat, jak můžeme včas rozpoznat procesy radikalizace a zastavit je," řekl Kramer. Podle něj není jiná možnost, než aby bezpečnostní úřady mohly začít shromažďovat informace i o mladistvých.

Témata:  Německo terorismus děti uprchlíci Islámský stát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy