reklama

Rus byl odsouzen podle paragrafu o potírání extremismu a separatismu. "Státní žalobce požadoval 3,5 roku. Bubejev před soudem uvedl, že je pronásledován za své přesvědčení. Vinu odmítl," uvedla advokátka Svetlana Sidorkinová. Bubejev byl již loni v srpnu za obdobné sdílení proukrajinského článku a mapky odsouzen k deseti měsícům.

Analytici nevládních organizací nedávno upozornili na prudký vzestup počtu odsouzenců za extremismus. Prim hrají právě případy z internetu. Jen v Tveru od počátku loňského roku čelily paragrafům o extremismu více než dvě desítky lidí, vesměs studentů místních vysokých škol.

Jako důvod k zásahu bdělých strážců zákona a k pohnání před soud postačovala i pouhá pozitivní známka - "lajk" - k závadnému článku či fotografii v sociální síti. Avšak až dosud nikdo nedostal nepodmíněný trest.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov předloni v březnu. Kyjev označuje Krym za okupované území, Moskva naopak argumentuje, že pro připojení k Rusku se vyslovila drtivá většina obyvatel poloostrova, které sovětské vedení svévolně připojilo k Ukrajině. Zmíněné referendum na Krymu se ale odehrálo pod dozorem ruských vojsk.