Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický je na návštěvě v Kyjevě: Ukrajina rozšíří vojenskou spolupráci s ČR

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Kyjev - Ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak dnes jednal se svým českým protějškem Martinem Stropnickým. Kyjev bude rozšiřovat vojenskou spolupráci s Českem. Řeč přišla také na vleklý konflikt v Donbasu, který vypukl na jaře 2014 a už si vyžádal přes 10 tisíc mrtvých.

"Jednali jsme o společné účasti našich úřadů v plánovaných mezinárodních cvičeních v letošním roce. Posuzovali jsme také otázky spjaté s výcvikem vojsk a s logistickými projekty," řekl Poltorak podle agentury UNN.

S českým ministrem jednal také o možnostech rozšíření spolupráce při zajišťování ukrajinských sil vojenskou technikou a také v oblasti vojenského zdravotnictví.

O posledním vývoji situace v Donbasu na východě země Poltorak řekl, že "míra porušování minských (mírových) dohod ze strany Ruské federace a teroristických uskupení je mimořádně vysoká".

Poděkoval také za jasné stanovisko - jak ministra Stropnického, tak České republiky - ohledně "agrese Ruska proti Ukrajině, za jasné stanovisko ohledně nezbytnosti pokračovat v sankcích proti Rusku, za jasné stanovisko, že ČR neuznává anexi Krymu a okupaci Doněcka a Luhanska".

Témata:  Martin Stropnický Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy