Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov se Šojgu se setkali v Egyptě, jednali o politice a zbraních

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Káhira - Vývoj v klíčových oblastech Blízkého východu a severní Afriky byl dnes tématem rozhovoru egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího s ruskými ministry zahraničí a obrany. Sergej Lavrov a Sergej Šojgu podle ruských diplomatů diskutovali s prezidentem hlavně o situaci v Libyi a v Sýrii.

Podle ruských médií byla cesta Lavrova a Šojgua součástí pravidelných konzultací s jejich egyptskými rezortními kolegy, jejichž nové kolo dnes absolvovali v Káhiře. Agentura TASS napsala, že ministři projednávali mimo jiné otázky vojenské a technické spolupráce, což v diplomatickém žargonu znamená rozhovor o dodávkách zbraní.

Předmětem jednání bylo i letecké spojení mezi oběma zeměmi, které bylo přerušeno po předloňském útoku na ruské civilní letadlo nad Sinajským poloostrovem. Při neštěstí, za které převzal odpovědnost Islámský stát, zahynulo všech 224 cestujících.

Moskva po katastrofě do Káhiry vzkázala, že za útok mohou špatná bezpečnostní opatření v Egyptě a vyzvala Egypťany, aby zlepšili bezpečnostní kontroly hlavně na letištích v Káhiře a Šarm aš-Šajchu. Lavrov dnes řekl, že Rusko si pro obnovení přímých letů, klíčových pro turistický ruch, už neklade žádné nové podmínky.

Lavrov se dnes v Káhiře zvlášť sešel s egyptským partnerem Samím Šukrím. Vyzval Egypt ke společnému boji s terorismem, zejména v souvislosti s nedávným masakrem koptských křesťanů v egyptské provincii Mínjá. Vyjádřil naději, že vzájemný dialog přispěje k urovnání konfliktů v Sýrii, Libyi a Iráku a ke zlepšení vztahů mezi Izraelem a Palestinou.

Šukrí podle egyptských zdrojů ocenil diplomatické úsilí Moskvy o ukončení války v Sýrii, které by podle Káhiry mohlo pozitivně přispět k politickému řešení konfliktu. Velká část jednání obou ministrů byla věnována boji proti terorismu.

Témata:  Sergej Lavrov Sergej Šojgu Egypt

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy