Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzpoura obchodních domů v Německu: Chceme sami rozhodovat o nedělním prodeji, volají jejich zástupci

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Kolín nad Rýnem - Německé obchodní řetězce kritizují značné omezování nedělního prodeje. Prý jsou diskriminovány v konkurenčním boji s e-shopy, které mají o nedělích žně.

O nedělní otvírací době obchodů nyní rozhodují jednotlivé spolkové země, v řadě z nich je povolen prodej maximálně o čtyřech nedělích za rok. Nejliberálnější je regulace prodeje v Berlíně, kde mohou mít obchody otevřeno až deset neděl ročně.

Proti nedělnímu prodeji se dlouhodobě staví odborové organizace a církevní představitelé, píše Die Welt.

Řetězce ohlásily v pondělí založení nové iniciativy, jejímž cílem je získání svobody rozhodování o nedělním prodeji. "Zákazníci, zaměstnanci a obchodníci jsou dostatečně svéprávní k tomu, aby se sami rozhodli, zda chtějí v neděli nakupovat, pracovat či prodávat," uvedl šéf řetězce obchodních domů Karstadt Stephan Fanderl.

V Česku není nedělní prodej omezen. Podle zákona schváleného v loňském roce musí obchody nad 200 metrů čtverečních zavřít pouze na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12:00.

Témata:  obchody e-shopy Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy