Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongo trápí ebola, země schválila experimentální očkování

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kinshasa - Na severovýchodě Konga se začátkem měsíce objevila ebola. Vláda africké země proto schválila užití experimentální vakcíny proti smrtelné nákaze. Kolik lidí podstoupí očkování, však zatím není jasné.

Ebole v Kongu podlehli už čtyři lidé a u dalších desítek lidí je podezření na nákazu. Užití vakcíny s názvem rVSV-ZEBOV zatím nezískalo oficiální povolení. Podle vědců však látka vykazovala vysokou účinnost v boji proti nemoci.

Jak se bude vakcína v Kongu distribuovat a koho se očkování bude týkat, konžská vláda zatím neuvedla. Mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Tarik Jasarevic nicméně řekl, že nejpravděpodobněji budou očkováni lidé, kteří se pohybovali v blízkosti osob, u nichž se nákaza potvrdí.

Očkovací kampaň v Kongu představuje logistické problémy, protože oblasti v lesích na severovýchodě země jsou těžko dostupné, ale také proto, že vakcína se musí uchovávat při teplotě minus 80 stupňů Celsia.

Úmrtnost na ebolu dosahuje až 90 procent. Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Nemoci dva roky podlehlo přes 11.300 lidí.

Témata:  ebola Kongo očkování

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.