reklama

Kauder uvedl v rozhovoru pro list „Neue Osnabrücker Zeitung", který byl zveřejněn ve čtvrtek, že nesouhlasí se slovy bývalého německého prezidenta Christiana Wulffa, který prohlásil, že islám je součástí Německa. Dodal, že exprezidentova slova byla „dobře míněna", ale byla nepřesná.

„Ale nejde o nedorozumění. Samotní muslimové jsou součástí Německa, o tom není pochyb," řekl. Kauder, který stojí v čele nejsilnější parlamentní skupiny složené z Křesťansko-demokratické unie (CDU) a bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU). Má prý několik důvodů, proč nesdílí názor Wulffa.

Mimo jiné řekl, islám Německo neformoval „historicky ani kulturně". Argumentoval také, že islám jako náboženství není založen na homogenním souboru učení. „Rozhodně tu není jen jeden islám, jak toto prohlášení naznačuje," řekl a dodal, že islám má rovněž některé podoby, které „nikdy nemůžeme v Německu akceptovat."

Nicméně zdůraznil, že muslimové mají právo užívat stejnou svobodu vyznání jako lidé jiných vyznání, a neměli by být vyloučeni ze společnosti tak, jak naznačují někteří němečtí populisté.

„To je důvod, proč je samozřejmě přípustné stavět mešity s minarety," řekl politik CDU v narážce na nedávný návrh pravicové populistické strany Alternativa pro Německo (AfD), který zahrnoval zákaz minaretů.

AfD vyjádřila ve svém nedávno přijatém manifestu znepokojení nad údajným vlivem islámu v Německu. Kauder ale řekl, že ani svoboda náboženství není v Německu bez omezení, připomněl německou ústavu podle které „náboženství v Německu nikdy stojí nad státem."

Sám Kauder minulý týden způsobil poprask svým návrhem, že mešity v Německu by měly být pod kontrolou státu. Argumentoval tím, že věci, které jsou kázány v některých muslimských modlitebnách při bohoslužbách, nejsou v souladu s německými hodnotami.