reklama

George Everest (narodil se 4. července 1790) pocházel z malého městečka Crickhowell v jižním Walesu. Vystudoval vojenskou akademii ve Woolwich v Anglii a během studia vynikal zejména v matematice.

V roce 1806 odjel do Indie jako kadet bengálského dělostřelectva a později byl vybrán Sirem Refflesem k účasti na průzkumu Jávy v letech 1814-1816. Dva roky poté byl jmenován asistentem plukovníka Lambtona a po jeho smrti v roce 1823 se stal vedoucím průzkumu. Byl vyslán, aby pro britské impérium zkompletoval mapy indického subkontinentu.

Práce na tomto zadání, které prý plnil s velkou pečlivostí i novátorským zápalem, mu zabrala celé čtvrtstoletí života. Jeho zkoumání výrazně přispěla k poznání místní geografie. S nápadem pojmenovat po Everestovi Vrchol 15 přišel jeho následovník ve funkci Andrew Waugh, který si svého předchůdce nesmírně vážil.

George Everest byl za svůj životní přínos v roce 1861 povýšen do šlechtického stavu a o čtyři roky později (tedy rok před jeho skonem) po něm byla pojmenována 8848 m vysoká hora v centrální části Himalájí na hranicích Číny a Nepálu.

Mount Everest je se svou nadmořskou výškou nejvyšší hora na Zemi. Vznikl spolu se zbytkem Himálaje kolizí indické a eurasijské kontinentální desky. Pohoří ale stále roste díky neustálému tlačení Indické desky na Eurasijskou, v důsledku čehož se zvětšuje i nadmořská výška Mount Everestu.

První výstup na horu mají na svědomí Edmund Hillary a Tenzing Norgay, kteří jej uskutečnili 29. května 1953. Mount Everest od té doby přitahuje mnoho profesionálních horolezců, ale i klientů. Výstup jihovýchodní cestou z Nepálu není technicky příliš obtížný, nebezpečím však může být akutní horská nemoc, výkyvy počasí a vítr.