Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik tajemství v sobě člověk běžně skrývá?

Kolik tajemství skrýváte?
Kolik tajemství skrýváte?
Foto: Pixabay

Každý z nás má nějaké tajemství, se kterým se z toho či onoho důvodu svěřil jen svým blízkým, nebo se dokonce nesvěřil nikomu. Výzkumníci se v nově zveřejněné studii zaměřili nejen na to, kolik toho průměrný člověk skrývá před svým okolím, ale také na to, jaké oblasti se tajemství nejčastěji týkají.

Nová studie o psychologii tajemství kategorizovala více než 13 tisíc konkrétních „tajemství“. Pro účely této studie bylo „tajemství“ definováno jako veškeré informace, které má člověk v úmyslu zakrýt před jedním nebo více osobami. Poprvé byl tento materiál publikován v magazínu Journal of Personality and Social Psychology v květnu, jejím spoluautorem je Michael Slepian.

Nový výzkum vychází z jiné Slepianovy studie z roku 2012, které zjistila, že lidé, kteří byli rozptylováni nějakým tajemstvím, měli tendenci posuzovat úkoly jako více náročné, než tomu bylo ve skutečnosti. Toto pokroucené vnímání znamenalo, že například také nedokázali správně posoudit vzdálenost mezi objekty nebo skutečný sklon svahu. Jinými slovy, pokud se člověk soustředí na udržení tajemství, ovlivňuje to celou řadu aspektů v jeho životě.

Do nového výzkumu se zapojilo celkem 1000 respondentů, kteří měli popsat tajemství, která se pokoušejí udržet. Z nich pak výzkumníci vytvořili celkem 38 širších kategorií, do kterých mohou tato tajemství spadat, píše server The Independent.

Mezi tyto kategorie patří například: poškození jiné osoby, užívání drog, závislost, krádež, nezákonné jednání, sebepoškozování, potrat, trauma, lhaní, porušení důvěry, romantická touha, romantická nespokojenost, nevěra, sociální nespokojenost, podvádění v práci, rodinné tajemství, těhotenství, sexuální orientace, skrytý vztah, víra, finance nebo třeba neobvyklé chování.

Některá tajemství jsou samozřejmě tak osobní, že nezapadla do žádné z těchto kategorií. Výzkumníci poté tyto zjednodušené kategorie představili nové sadě účastníků výzkumu. Ukázalo se, že každý člověk měl v tu danou chvíli v průměru alespoň 13 tajemství ze seznamu. O nejméně pěti z nich pak respondenti nikdy nikomu neřekli.

A jaká tajemství jsou nejčastější? Asi 60 procent respondent mělo tajemství týkající se lži nebo finančních praktik, 47 procent přiznalo tajemství spojené s porušením důvěry a 33 procent mělo tajemství o krádeži, skrytém vztahu a nespokojenosti v práci.

Studie také uvádí, že pokud tajemství leží pouze na vás, tedy pokud jste se s ním nikdy nikomu nesvěřili, je jen málo pravděpodobné, že bude odhaleno.

Témata:  lidé vědci tajemství záhady psychologie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy