Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další vlna uprchlíků? Jižní Súdán opouští stále více lidí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Džuba – Jihoafrický zpravodajský server IOL s odkazem na Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) varuje, že nelepšící se situace v Jižním Súdánu ze země vyhání stále větší množství uprchlíků.

Jak server vysvětluje, nástup nové vlády národní jednoty byl spojen s očekáváními stability. Ta se ale nenaplnila a UNHCR proto přistoupil k upravení svých nouzových opatření, aby byl schopen se s rostoucím počtem uprchlíků vypořádat.

Akiko Cudžisawová, zástupkyně UNHCR v ugandském městě a uprchlickém centru Adžumani, pro server uvedla, že se v roce 2016 značně navýšil počet lidí, kteří sem přichází – z průměrného počtu 63 za den v roce 2015 na 200 za den.

Cudžisawová také vysvětlila, že situaci krom násilností v zemi zhoršuje také neúroda a růst cen potravin. Jen za březen sem přišlo 5 tisíc lidí. Lidé jsou pokojní a doufají, že se brzy vrátí do země.

Deník Sudan Tribune ale ve své zprávě upozorňuje na případ, kdy bylo na konci dubna v Etiopii zatčeno 41 uprchlíků z Jižního Súdánu. Jsou podezřelí ze zabití 14 eiopských civilistů poblíž svého uprchlického centra. Vše vyprovokovala dopravní nehoda, při které etiopský řidič poblíž tábora přejel a usmrtil dvě děti.

Témata:  Jižní Súdán uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy