Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I v době smartphonů chtějí lidé stále číst, ukázal průzkum

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Informace se na nás dnes valí rychlým tempem z nejrůznějších zdrojů a zdá se, že většina lidí tíhne spíše ke krátkým zvukovým záznamům či zprávám na sociálních sítích. Nicméně nejnovější americká studie uvádí, že lidé mají stále chuť číst i delší novinové zprávy a články a to i na svých smartphonech.

Podle loňského průzkumu centra Pew Research, který zkoumal 39 z 50 nejpopulárnějších amerických zpravodajských serverů, se zvýšil počet lidí používajících mobilní telefon místo počítače. A nyní přišli s novou studií, která zkoumá chování amerických občanů a jejich využívání mobilních telefonů.

Výsledek uvádí, že nyní tráví více času čtením delších článků. Podle studie tráví čtenáři dvojnásobek času čtením zpráv a článků delších než 1000 slov oproti těm krátkým.

"Výsledky ukazují, že na malé telefonní obrazovce lidé v určitou chvíli články nezavírají a pokračují ve čtení," uvádí ředitelka výzkumného centra, Amy Mitchellová.

Analýza zkoumala více než 170 mediálních společností, 117 milionů mobilních interakcí, 74840 článků a 30 zpravodajských serverů. Dospěla k závěru, že čím dál více lidí čte články brzy ráno či pozně v noci, konkrétně 126 s ráno a 128 s večer. 

Klíčovou roli ve vyhledávání hrají sociální média. Například uživatel Facebooku stráví četbou 107 s, uživatelé Twitteru 133 s.

Témata:  smartphone noviny a tisk USA Apple

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy