Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Facebook nemusí zpřístupnit rodičům účet dcery, která zemřela za nejasných okolností

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Berlín - Nejvyšší zemský soud v Berlíně zvrátil nedávný verdikt nižší instance. Facebook nakonec nemusí umožnit rodičům přístup k účtu jejich dcery, která před několika lety za nejasných okolností zemřela. Matka se může ještě dovolat k Nejvyššímu spolkovému soudu.

Dívku (†15) přejel v prosinci 2012 vlak v jedné ze stanic berlínského metra. Jak přesně se neštěstí odehrálo, není dodnes jasné. R

Rodiče dívky i proto usilovali o přístup k jejímu účtu na Facebooku. Ze zpráv dcery chtěli zjistit, jestli je možné, že tehdy uvažovala o sebevraždě, nebo třeba jestli nebyla obětí šikany.

Facebook ale požadavek rodičů odmítl a konto dívky zablokoval a uvedl do takzvaného "vzpomínkového stavu". Takto sociální síť postupuje běžně, výjimka je podle jejích pravidel možná jen v případě, že uživatelé před svou smrtí rozhodnou, že k jejich účtu může mít později přístup někdo další.

V takovém případě daná osoba může po smrti uživatele měnit například jeho fotky nebo reagovat na žádosti o přátelství. Ani ona ale nemá přistup k chatové komunikaci zemřelého.

Matka dívky Facebook zažalovala, protože byla přesvědčená, že jako dědička má mít k jejímu kontu na sociální síti přístup. Facebook naopak tvrdil, že se konto dědit nedá.

Berlínský nejvyšší zemský soud uvedl, že i když se konto na Facebooku teoreticky dá dědit, ochrana listovního tajemství je důležitější než nárok rodičů nahlédnout do komunikace dcery.

Témata:  Facebook Německo úmrtí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy