Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mečiarovy amnestie jsou definitivně zrušeny

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenský ústavní soud dnes potvrdil rozhodnutí parlamentu o zrušení kontroverzních amnestií, které dosud znemožňovaly kromě jiného vyšetřit zavlečení syna bývalého prezidenta Michala Kováče v roce 1995 do Rakouska. V tiskové zprávě o tom informoval ústavní soud. Slovenské soudy tak budou moci znovu otevřít případ Kováčova únosu, z něhož byla v době vlády premiéra Vladimíra Mečiara podezřelá slovenská tajná služba SIS.

Usnesení o zrušení zmiňovaných amnestií schválil slovenský parlament letos v dubnu. Tomuto rozhodnutí předcházela ústavní novela, podle které anulaci amnestií automaticky posoudí ústavní soud. Podle portálu tvnoviny.sk osm z deseti ústavních soudců podpořilo zrušení amnestií.

Slovenská prokuratura již v roce 2000 podala v souvislosti s únosem obžalobu na 13 osob, včetně bývalého šéfa SIS Ivana Lexy. Soud trestní stíhání ale zastavil právě kvůli amnestiím. Ty vydal v roce 1998 Mečiar, který tehdy vykonával i některé prezidentské pravomoci, neboť Slovensko přechodně nemělo hlavu státu.

Zavlečením Kováčova syna do Rakouska chtěla SIS podle některých informací zdiskreditovat tehdejšího prezidenta Kováče, který kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováče mladšího byl v té době v Německu vydán zatykač kvůli údajné zpronevěře v bratislavské firmě Technopol, rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko. Německá justice pak stíhání Kováče mladšího zastavila.

Mečiarovy amnestie se vztahovaly rovněž na aféru kolem zmařeného referenda o vstupu země do NATO a i v této části je parlament anuloval.

Spolu se zrušením Mečiarových amnestií parlament zmiňovaným usnesením zrušil i milost, kterou v aféře Technopol prezident Kováč udělil svému synovi. Bývalý prezident, který zemřel loni ve věku 86 let, tak podle dřívějších informací rozhodl proto, aby slovenské úřady vrátily pas jeho synovi a ten mohl vycestovat do Německa k výpovědi. V současnosti Kováč mladší pracuje ve slovenské diplomacii.

Témata:  Slovensko amnestie Vladimír Mečiar

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy