Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrušením Mečiarových amnestií Slovensko otevírá cestu spravedlnosti. Byly nemorální, píše tisk

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenský ústavní soud včera potvrdil rozhodnutí parlamentu o zrušení kontroverzních amnestií z éry Vladimíra Mečiara. Podle komentářů v tisku Slovensku trvalo téměř 20 let, aby vyřešilo základní otázku, že žádné rozhodnutí státní moci nemůže bránit právu a nastolení spravedlnosti.

Amnestií z roku 1998 bránily vyšetření únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče do Rakouska, z něhož byla v době vládnutí premiéra Vladimíra Mečiara podezřelá slovenská tajná služba SIS pod vedení Ivana Lexy.

List Pravda označil rozhodnutí ústavního soudu za přelomový krok, který tak odstranil poslední překážku, která bránila tomu, aby se příslušníci tajné služby, kteří za únosem stáli, zodpovídali před soudem. Dodal, že amnestiemi se Mečiar před 19 lety pokoušel zabránit průchodu spravedlnosti.

"Téměř 20 let trvalo, aby se stát pokusil uvolnit cestu spravedlnosti a umožnil potrestat viníky největších zločinů Slovenska. Vladimíru Mečiarovi se díky amnestiím na 20 let podařilo zabetonovat svou odpovědnost za tyto zločiny," napsal list Denník N.

"Mečiarovy amnestie jsou nemorální, bezcharakterní, protiprávní. O tom, zda se je podaří zrušit, nebyl do poslední chvíle přesvědčen nikdo, navzdory ujištěním, že řešení je připraveno precizně," uvedl list Sme. Nyní bude podle deníku podstatné, aby se rozhýbaly soudy a začaly se zabývat obžalobou ohledně únosu Kováče mladšího.

Podle listu Hospodárske noviny slovenské soudy obecně nemají velkou chuť trestat nositele politické moci. Zrušení amnestií deník označil za vážný zásah do práv a připomněl, že Evropský soud pro lidská práva již dal v minulosti exšéfovi SIS Lexovi za pravdu.

Témata:  Slovensko amnestie Vladimír Mečiar média

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy