Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Internetem se šíří virus z Číny, už napadl 250 milionů počítačů

Práce s PC, ilustrační fotografie
Práce s PC, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Na internetu se rychle rozšířil škodlivý program. Fireball, který pochází z Číny, v počítači oběti přebírá kontrolu nad webovými prohlížeči a ovládá je. Na celém světě je infikováno 250 milionů počítačů. Problém se týká i Česka.

V České republice hrozba infikovala přes 18 procent organizací a firem. Uvedla to dnes antivirová firma Check Point, která hrozbu odhalila.

Za celou operací stojí digitální marketingová agentura Rafotech se sídlem v Pekingu, uvedl Check Point. Rafotech používá Fireball k manipulaci webových prohlížečů a změnám výchozích vyhledávačů a domovských stránek na falešné vyhledávače, které jednoduše přesměrují dotazy na yahoo.com nebo Google.com.

Falešné vyhledávače také sbírají osobní informace o uživatelích. Fireball může mimo jiné špehovat oběti, instalovat nové škodlivé programy nebo spouštět škodlivé kódy na infikovaných počítačích, což vytváří masivní bezpečnostní chybu v postižených strojích a sítích.

Fireball dokáže převzít kontrolu a manipulovat s webovým provozem pro generování zisků z reklamy.

Témata:  počítačové viry internet Čína počítače

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.