Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odstoupíme od pařížské klimatické dohody, rozhodl Trump

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington – Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu, kterou v roce 2015 podepsalo 195 zemí. Dlouho očekávaný krok dnes oznámil prezident Donald Trump, který smlouvu kritizoval již od loňské předvolební kampaně.

Dohoda je podle něho pro Američany neúnosně drahá. Washington začne vyjednávat o smlouvě nové, která by byla k obyvatelům USA spravedlivější, dodal šéf Bílého domu.

Pařížská dohoda si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Podle Trumpa za to USA platí neférově vysokou cenu proti dalším zemím.

"Odstupujeme, ale zahájíme vyjednávání a uvidíme, jestli dospějeme ke spravedlivé dohodě. Pokud ano, bude to skvělé. Jestli ne, také to půjde," prohlásil Trump před skupinou aplaudujících příznivců v Růžové zahradě Bílého domu.

"Tahle dohoda se méně týká klimatu a více toho, jak získávají ostatní země finanční výhody na úkor Spojených států," prohlásil prezident, který dnešní krok označil za další ze splněných předvolebních slibů. Trump šel do voleb s příslibem "vrátit Americe její velikost" a odstoupení od dohody podle něho pomůže "zapomenutým Američanům" pracujícím v těžebním průmyslu či dalších tradičních industriálních odvětvích, která byla v minulosti nejvíce spojena s fosilními palivy.

"Byl jsem zvolen, abych zastupoval obyvatele Pittsburghu, ne Paříže," prohlásil Trump v narážce na centrum těžkého průmyslu ve státě Pensylvánie, kde v loňských volbách získal na svou stranu tradiční levicové voliče demokratů. Demokratický starosta Pittsburghu Bill Peduto v reakci na jeho slova na twitteru ujistil, že město bude pokračovat v plnění pařížské dohody "pro naše lidi, naši ekonomiku a budoucnost".

Trumpův předchůdce v Bílém domě Barack Obama uvedl, že tímto krokem Trum zahodil budoucnost. Podle agentury Reuters vyjádřil přesvědčení, že se státy USA, města a firmy vzepřou tomuto kroku a vyvinou ještě více úsilí k ochraně planety.

Bývalý viceprezident Al Gore, který byl v letech 1993-2001 zástupcem hlavy státu Billa Clintona a léta se věnuje ochraně klimatu, označil Trumpovo rozhodnutí, za "bezohledné a neobhajitelné". "Podkopává to postavení Ameriky ve světě a hrozí, že poškodí schopnost lidstva řešit klimatickou krizi včas," varoval.

Americký podnikatel a vizionář Elon Musk na twitteru napsal, že ústup od dohody není dobrý ani pro USA, ani pro svět. Oznámil také, že odstupuje z Trumpova poradního sboru. Šéf konglomerátu General Electric Jeff Immelt vyjádřil zklamání. Upozornil, že změny klimatu jsou reálné. Průmysl si podle něho už nemůže dovolit záviset na vládě, ale vést boj za čistší životní prostředí bez ní.

Z Trumpova blízkého okolí se proti tomuto rozhodnutí postavil například ministr zahraničí Rex Tillerson či prezidentova dcera Ivanka.

Nedlouho před dnešním Trumpovým vystoupením se jej od široce kritizovaného kroku snažil odradit generální tajemník OSN António Guterres či někteří západní představitelé. Výzvu s žádostí o zachování dosavadního stavu mu zaslaly rovněž dvě desítky velkých amerických podniků především z oblasti technologií.

USA jsou spolu s Čínou největší znečišťovatelé ovzduší na světě. Obě země dohodu ratifikovaly loni a Čína dnes přislíbila, že bude dohodu z roku 2015 ctít bez ohledu na rozhodnutí USA.

Témata:  Donald Trump USA COP 21 (klimatická konference v Paříži 2015) Barack Obama

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy