Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Sibiři se plánoval teroristický útok, tajné služby zasáhly

Ruská policie
Ruská policie
Foto: Reprofoto

Moskva - Ruská tajná služba FSB dnes zatkla několik občanů středoasijských států, jsou podezřelí z přípravy teroristického útoku. Tento týden se zatýkalo také v okolí Moskvy.

Zatčení chtěli atentát provést v městské dopravě v milionovém sibiřském velkoměstě Krasnojarsku během pondělních oslav vítězství v druhé světové válce. "Byla zatčena skupina občanů středoasijských zemí spjatých s mezinárodními teroristickými organizacemi," uvedla FSB a dodala, že její agenti zabavili prostředky teroristické činnosti.

Středeční zpráva FSB se zmiňovala o plánech na sérii útoků v okolí Moskvy "podle zadání pohlavárů mezinárodních teroristických organizací, působících v Sýrii a Turecku".

Moskevský soud posléze ohlásil, že vzal do vazby tři Kyrgyze, z nichž dva mají ruské občanství. Obviněni byli ale jen z nezákonného držení zbraní. Čtvrtý ze zadržených skončil ve vazbě o den později, navíc s obviněním z pokusu o vraždu pracovníka bezpečnostních složek.

Během této operace v Moskvě policisté zadrželi celkem 12 migrantů. Jeden při zatýkání klad odpor a byl zraněn. U sebe měl dvě automatické pušky Kalašnikov a výbušniny se našly u dalších zadržených. Zbraně údajně pocházely z Ukrajiny.

Témata:  teroristické útoky v Rusku Rusko policie Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy