Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým šéfem irské vládní strany se stal ministr Varadkar

Irsko
Irsko
Foto: Pixabay

Dublin - Novým předsedou irské vládní strany Fine Gael se dnes stal ministr sociálních věcí Leo Varadkar.

Osmatřicetiletý potomek indického imigranta ve funkci za týden pravděpodobně nahradí premiéra Endu Kennyho, který nedávno oznámil rezignaci.

Varadkar porazil svého vládního kolegu Simona Coveneye, když získal většinu hlasů poslanců své středopravicové strany. Fine Gael doufá, že tento Dubliňan známý svou svou přímostí pomůže straně ke třetímu volebnímu vítězství, napsala agentura Reuters.

Pokud se nestane nic mimořádného, Varadkar bude zvolen premiérem při příštím zasedání parlamentu 13. června. Podle Reuters tak bude prvním premiérem katolické země, který se otevřeně hlásí k homosexualitě a také nejmladším předsedou vlády v historii.

Zvolení Varadkara podle Reuters poukazuje na měnící se společenské klima v zemi, kde homosexualita byla do roku 1993 trestným činem. Irsko se ale zároveň v roce 2015 stalo první zemí na světě, která schválila manželství homosexuálů v referendu.

Témata:  Irsko Leo Varadkar

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy