Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ztracená loď kapitána Cooka byla objevena, po 230 letech

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Sydney - Američtí archeologové našli vrak lodi HMS Endeavour, na níž se plavil legendární kapitán Cook. V roce 1770 na ní objevil východ Austrálie, o osm let později se ale potopila u pobřeží USA. Pravděpodobnost, že jde o Endeavour, je podle expertů 80 až 100 %.

Po 230 letech od zmizení objevili archeologové vrak legendární lodi Endeavour. V roce 1770 na ní kapitán James Cook připlul k východnímu pobřeží Austrálie a celý kontinent tak objevil pro Británii.

Naposledy byla Endeavour spatřena v roce 1778, kdy ji prodali a přejmenovali na Lord Sandwich. Krátkou dobu pak sloužila k přepravě britských jednotek během Americké války za nezávislost. Účastnila se také námořní blokády, při níž se zřejmě potopila.

Její vrak teď zřejmě objevili američtí archeologové nedaleko přístavu Newport ve státě Rhode Island. Pravděpodobnost, že jde opravdu o Endeavour, je podle nich 80 až 100 %. Spolu s ní našli odborníci sdružení v Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) dalších 12 lodí.

Archeologové už vypsali sbírku na vyzdvižení a zrestaurování vraků. "Všech 13 lodí, které se u Newportu ztratily během revoluce, psalo americkou námořní historii. Pokud se ale identifikuje Endeavour, vypuknou v Austrálii národní slavnosti," uvedl RIMAP v oficiální zprávě.

Témata:  USA archeologové moře

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy