reklama

Khayre byl policii z minulosti známý. Podle policejních představitelů byl během pondělního útoku v podmínce kvůli násilnému vtrhnutí do domu.

"Tento teroristický útok spáchal známý zločinec, který byl nedávno podmínečně propuštěn. Je to šokující, zbabělý zločin," řekl australský premiér Malcolm Turnbull v hlavním městě Canberra. "Jedná se o teroristický útok a tato událost zdůrazňuje, že je třeba, abychom byli neustále ostražití, nikdy se nenechali zastrašit a vždy vzdorovali islamistickému terorismu," řekl.

Australská policie uvedla, že vyšetřuje obléhání v Melbourne jako teroristický čin poté, co se Islámský stát přihlásil k odpovědnost za útok prostřednictvím své agentury Amak. Identifikovala Khayreho jako australského občana somálského původu a uvedla, že vyšetřuje, zda měl nějaké spojení s IS.

Komisař Graham Ashton uvedl, že Khayre si na pondělí sjednal schůzku s dívkou z eskortní služby u bloku bytových domů v pobřežní čtvrti Melbourne v Brightonu. Po jejím příjezdu zastřelil recepčního a ženu několik hodin držel jako rukojmí, než vyběhl z budovy a pustil se do přestřelky s policií, v níž byl zabit. Žena vyvázla nezraněna. Tři policisté, kteří utrpěli střelná zranění, nejsou v ohrožení života.

Khayre se poprvé dostal do středu pozornosti australské protiteroristické policie v roce 2009, kdy byl jedním z pěti mužů obviněných z toho, že chystali útok na základnu armády v Sydney. Tři muži byli případě odsouzeni, zatímco Khayre a pátý obžalovaný byli osvobozeni. Nejvyšší soud v provincii uvedl, že Khayre navštěvoval modlitebnu v Melbourne, považovanou policií za "inkubátor" extremistismu.

Podle soudních dokumentů Khayre emigroval ještě jako dítě se svou rodinou do Austrálie přes uprchlický tábor v Keni v rámci humanitárního programu a později se stal australským občanem. Kriminalisté navštívili dům Khayreho rodiny na předměstí Melbourne Roxborough Park.