Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdské síly v Sýrii zahájily útok na Rakku, baštu Islámského státu. Turecko ani Rusko se nezapojí

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Arabsko-kurdské jednotky zahájily útok na syrské město Rakka, baštu Islámského státu (IS). Americká armáda se na pozemní ofenzivě přímo nepodílí. Do operace není zapojeno Rusko ani síly prezidenta Bašára Asada.

Syrské demokratické síly (SDF) vedou dvojí ofenzivu. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zaútočily povstalecké jednotky na tamější vojenskou základnu na severním předměstí Rakky a zároveň na čtvrť Mašlab, ležící na východním okraji města.

Kurdské milice YPG, které jsou součástí SDF, informovaly o bezprostředních přípravách na útok v sobotu. O den později Turecko, které se na operaci nepodílí kvůli svým sporům s kurdskými povstalci, oznámilo, že ofenziva již začala.

Americká armáda povstalce zásobuje zbraněmi, zajišťuje jim podle potřeby logistické zázemí a hlavně je se svými regionálním spojenci podporuje vojenským letectvem.

Pádem Rakky by měl IS i po ztrátě iráckého Mosulu přijít o svůj poslední zásadní opěrný bod v regionu.

Témata:  Sýrie Islámský stát Kurdové Rusko Turecko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.