Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší americký diplomat v Číně kvůli Trumpovi podal demisi

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Washington/Peking - Americký chargé d’affaires v Číně David Rank rezignoval na svou funkci. Jako důvod uvedl nesouhlas s klimatickou politikou šéfa Bílého domu Donalda Trumpa.

Rank, který má za sebou 27letou diplomatickou kariéru, byl do funkce jmenován v lednu 2016 a byl v současnosti nejvýše postaveným diplomatem USA v Číně.

Zaměstnancům velvyslanectví řekl, že dostal nařízení předložit čínským úřadům oficiální zprávu o rozhodnutí USA stáhnout se z globální klimatické dohody a že nemůže toto rozhodnutí z vlastního přesvědčení obhajovat.

Ministerstvo zahraničí Spojených států Rankovu rezignaci potvrdilo a uvedlo, že na jeho místo nastoupí vedoucí ekonomického úseku ambasády Jonathan Fritz.

Trump po svém nástupu do úřadu vybral na tento post bývalého guvernéra státu Iowa Terryho Branstada, který má na místo velvyslance Spojených států v Číně nastoupit během tohoto měsíce.

Trump již během předvolební kampaně prohlásil, že globální oteplování je podvod. Jeho oznámení z minulého týdne o odstoupení USA od pařížské dohody o ochraně klimatu, kterou v roce 2015 podepsalo 195 zemí, vyvolalo po celém světě ostré kritiky.

Témata:  Čína USA Donald Trump

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy