Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na nevládní organizace musíme být ještě přísnější, volá ruský prokurátor

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Neziskovky se podle ruského generálního prokurátora chtějí vrátit do časů, kdy bylo možné za cizí peníze ničit základy naší státnosti a nezodpovídat se před nikým, vyjma zahraničních sponzorů. Navrhuje proto ještě přísnější kontrolu.

"Navrhuji udělit ministerstvu spravedlnosti právo uskutečňovat mimořádné kontroly nevládních organizací, pokud se vyskytnou informace, že nedodržují zákonem stanovené zákazy a omezení," řekl prokurátor Jurij Čajka senátorům.

Jako "naprosto správné" ocenil změny v ruských zákonech z posledních let, které úřadům umožňují bez soudu zakázat "nežádoucí" zahraniční organizace. Prokurátor chce postoupit ještě dále a například umožnit úřadům, aby i bez rozhodnutí soudu blokovaly přístup k internetovým stránkám mezinárodních nevládních organizací.

Čajka také prohlásil, že hnutí Otevřené Rusko, založené Michailem Chodorkovským, loni přispělo více než milionem dolarů na financování volebních štábů opozičních uskupení a nepovolených demonstrací.

"Nejaktivněji se do vnitřních věcí Ruska vměšují zahraniční nevládní organizace, které fakticky kontroluje ministerstvo zahraničí USA a další zahraniční struktury," dodal Čajka.

Témata:  Rusko neziskovky Michail Chodorkovskij 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy