reklama

Během Zemanovy návštěvy bylo podepsáno sedm smluv mezi českými a vietnamskými podnikateli nebo smlouva o vydávání odsouzených osob mezi ČR a Vietnamem, která se chystala několik let.

"Jsem vděčný předsedkyni Národního shromáždění (Nguyen Thi Kim Ngan), kterou jsem během návštěvy v Praze na tuto smlouvu upozornil, její intervence byla velmi užitečná," řekl Zeman.

Během návštěvy Vietnamu se podle něj pokročilo v možnosti zřízení letecké linky mezi Ho Či Minovým Městem a Prahou a v případě dohody o zrušení krátkodobých víz pro české turisty.

"Nemohu nikomu diktovat konkrétní termín dohody. Ale pokud všichni zúčastnění vyjádřili, abych citoval jejich formulaci, vysoce pozitivní vztah k tomuto mému návrhu, tak lze předpokládat, že tento termín bude poměrně krátký," řekl Zeman.

V Kazachstánu se zúčastní otevření mezinárodní výstavy Expo 2017 a setká se s kazašským, uzbeckým a kyrgyzským prezidentem.

S Nursultanem Nazarbajevem chce jednat o dluhu ve výši 150 milionů dolarů, který Kazachstán částečně převzal od zaniklého Sovětského svazu. Zeman poznamenal, že o jeho splacení neúspěšně jednal již jako premiér, neuspěli ani jeho nástupci. "Ta věc je poněkud zamrzlá, já se ji pokusím rozmrazit," řekl Zeman.