Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá média Mayovou nešetří. Její kampaň byla otřesná, je to katastrofa

Média, ilustrační fotografie
Média, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín/Londýn - Německá média označují výsledky parlamentních voleb v Británii za katastrofu. Nynější situace, kdy vůbec není jasné, jaká vláda vznikne, mohou jednání Londýna o brexitu výrazně zkomplikovat.

"Premiérka Británie Theresa Mayová vsadila hodně - a skoro všechno prohrála. Po této pozoruhodné noci je země politicky ochromena. Je zcela nejasné, co bude dál," konstatuje zase server Spiegel Online.

"Jaká katastrofa! Je to katastrofa pro Theresu Mayovou, která voličům slibovala sílu a stabilitu, a pro její stranu," je přesvědčen i list Frankfurter Allgemeine Zeitung, podle něhož se Mayové rozhodnutí vyhlásit volby už nyní vrátilo jako bumerang.

Mayová chtěla podle deníku udělat z voleb v podstatě druhé referendum o brexitu, ale namísto toho se kvůli několika teroristickým útokům dostala do popředí otázka bezpečnosti. Mayové přitom rozhodně nepomohlo to, že ještě jako ministryně vnitra škrtla 20.000 policejních míst.

"Jestli minulé týdny ukázaly něco nového o osobnostech britské politiky, pak to, že Theresa Mayová je ve volební kampani otřesná," píše v komentáři server Süddeutsche Zeitung. Mayová byla podle něj v předešlé funkci ministryně vnitra zvyklá dělat politiku spíše v zákulisí, což samozřejmě ve volební kampani není možné.

"V těchto týdnech proto země Mayovou lépe poznala - jako ženu, která se vyhýbá debatě, která na otázky odpovídá frázemi a která, zdá se, nemá větší ponětí o politice," míní Süddeutsche Zeitung, který výsledek konzervativců hodnotí jako ničivý.

Témata:  volby ve Velké Británii Německo Theresa Mayová média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy