Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Iráku po útoku IS houstne: Smrt USA a Saúdům, skandoval dav na pohřbu obětí

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - V íránské metropoli se dnes konaly pohřby obětí středečních teroristických útoků, dorazily desítky tisíc lidí. Dav provolával smrt Spojeným státům a Saúdské Arábii. Přisadil si i duchovní vůdce muslimské země Alí Chameneí.

Atentáty, k nimž se přihlásil Islámský stát, si vyžádaly 17 mrtvých a přes 50 zraněných. Íránské úřady v souvislosti s útoky zatkly další dva lidi. Mocné íránské revoluční gardy již dříve ze zapojení do atentátů nepřímo obvinily také sunnitskou Saúdskou Arábii, která je regionálním rivalem šíitského Íránu.

Předseda íránského parlamentu Alí Larídžání ve svém projevu na dnešním pohřbu obětí útoků označil USA za "mezinárodní verzi Islámského státu" a řekl, že Spojené státy vyměnily demokracii za peníze - s poukazem na nedávno uzavřené zbrojní dohody mezi USA a Saúdskou Arábií v hodnotě zhruba 110 miliard dolarů (2,6 bilionu korun).

Larídžání kritizoval rovněž rozhodnutí amerického Senátu, který ve středu otevřel cestu k hlasování o nových sankcích vůči Íránu, které by měly postihnout i íránské revoluční gardy. Senát tak rozhodl ve stejný den, kdy byly spáchány útoky v Teheránu.

Spojené státy "vědí, že revoluční gardy a jejich složka Kuds jsou nejvýznamnějšími silami, které bojují proti teroristům v regionu", prohlásil předseda íránského parlamentu. Uvalení sankcí na Írán "svědčí o spojení (USA) s teroristy v regionu", dodal. Saúdskou Arábii Larídžání označil za "kmenový stát velmi vzdálený představám o demokracii".

Alí Chameneí prohlásil, že útoky jen zvýší nenávist, kterou Íránci chovají vůči Spojeným státům a Saúdské Arábii. "Takovéto činy nebudou mít jiný výsledek, než posílení nenávisti k americké vládě a jejím agentům v regionu, jako je saúdskoarabská vláda," napsal Chameneí v kondolenci rodinám obětí, která byla na pohřbu přečtena.

Podle íránské rozvědky útoky provedlo pět Íránců, kteří předtím bojovali v řadách Islámského státu v Sýrii a v Iráku. Všichni atentátníci při útocích zahynuli. Íránské úřady již dříve informovaly, že v souvislosti s útoky zadržely šest podezřelých. Zatčení dalších dvou lidí v provincii Kermánšáh na západě země oznámila íránská média s odvoláním na ministerstvo pro tajné služby dnes. "Byly také rozbity jisté teroristické buňky," dodal týž zdroj.

Témata:  Írán Alí Chameneí USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy