reklama

Sturgeonová také přiznala zklamání nad ztrátami své vlastní Skotské národní strany (SNP), která ztratila oproti volbám v roce 2015 19 křesel v Dolní sněmovně. Získala 35 mandátů. Nyní bude SNP muset zhodnotit výsledky voleb a rozmyslet si, jak dál co nejlépe vést Skotsko kupředu. Roli ve volebním výsledku SNP hrála i otázka referenda o nezávislosti, uvedla Sturgeonová bez dalších detailů.

Pokud to bude možné, chce Sturgeonová spolupracovat s dalšími stranami, aby zbavila Konzervativní stranu premiérky Mayové moci. Británie by podle ní ale měla v reakci na výsledky voleb každopádně opustit "lhostejný" konzervativní přístup k brexitu. Nadále se chce SNP podle své předsedkyně snažit o zachován přístupu Spojeného království na společný evropský trh.

"Výsledky voleb ve Spojeném království podle mě naznačují, že (britská vláda) nemá silný mandát, aby mohla provést tvrdý brexit, což představuje příležitost pro Irsko," uvedl Varadkar, který se stal na počátku června předsedou vládní strany Fine Gael a příští týden nahradí v premiérském křesle Endu Kennyho. Varadkar se bude podle svých slov snažit o hladký průběh jednání o brexitu.

Jednání Británie o odchodu z Evropské unie by podle původního plánu měla začít 19. června. Obyvatelé Irské republiky i Severního Irska, které je součástí Spojeného království, se obávají, že by je v případě takzvaného tvrdého brexitu znovu rozdělila ostře střežená hranice.

Podle britských médií by takzvanému tvrdému brexitu mohla nyní zabránit severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která se podle všeho s Mayovou dohodla, že jejích deset poslanců v nové sněmovně podpoří menšinový konzervativní kabinet. Předsedkyně DUP Arlene Fosterová totiž v minulosti několikrát řekla, že její strana je proti tvrdému brexitu.