reklama

"Premiérka se mnou dnes ráno hovořila a zahájíme konzultace s konzervativci, abychom prozkoumali, jak by bylo možné přinést stabilitu našemu národu v této době velkých výzev," řekla šéfka DUP Arlene Fosterová.

Podle britských médií DUP podle všeho nebude usilovat o vstup do nové vlády, která by tedy měla být menšinová. Výměnou za vyslovení důvěry kabinetu, podporu jednání o odchodu Británie z Evropské unie a schválení rozpočtu na příští rok, hodlají unionisté požadovat potvrzení těsného svazku Severního Irska s Británií a zřejmě i větší finanční podporu regionu.

Panují obavy, že posílení vlivu DUP zvýší napětí v Severním Irsku, kde druhou největší silou je katolická strana Sinn Féin, která naopak požaduje pro region kvůli očekávanému brexitu speciální status.

DUP je protestantská probritská politická strana. Založena byla v roce 1971 jako radikálnější odnož umírněné Ulsterské unionistické strany (UUP) veteránem severoirské politické scény a protestantským knězem Ianem Paisleym (1926-2014), dlouholetým odpůrcem severoirských separatistických katolíků.

V loňském referendu o budoucnosti Británie v EU sice Severní Irsko hlasovalo pro setrvání v EU, strana se ale angažovala v táboře zastánců brexitu Pro - Vote Leave (Volte odchod).

DUP v Severním Irsku v posledních letech vládla společně se separatistickou republikánskou stranou Sinn Féin. Letos v lednu se ale severoirská vláda rozpadla kvůli skandálu kolem programu obnovitelných energií z roku 2012.

Místopředseda vlády Martin McGuinness (1950-2017), bývalý šéf katolické Irské republikánské armády (IRA), rezignoval na protest proti tomu, jak premiérka a šéfka DUP Arlene Fosterová, která po něm také rezignovala, postupovala v otázce obnovitelných energií. Podle McGuinnesse byla premiérka arogantní a prosazovala politiku, která by mohla stát daňové poplatníky stamiliony liber a ochromit zemi.

Severní Irsko od březnových předčasných voleb ale stále čeká na novou regionální vládu. Hlasování tehdy vyhrála DUP, která v 90členném severoirském parlamentu získala 28 křesel, na druhém místě se 27 mandáty skončila Sinn Féin. Veškeré rozhovory o sestavení vlády ale uvázly na mrtvém bodě. Před čtvrtečními volbami do britského parlamentu navíc obě strany vedly kampaň proti sobě navzájem, takže rozhovory o sestavení vlády jsou podle nich nyní v podstatě nemožné.

Obě strany rozděluje nadcházející odchod Británie z EU. Zatímco DUP je pro brexit, Sinn Féin po referendu zesílila svou snahu přičlenit Severní Irsko k Irsku, protože v referendu se většina obyvatel provincie (56 procent) vyjádřila pro setrvání v EU.