Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na základnu OSN v Mali: Džihádisté zabili tři zaměstnance mírové mise

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Bamako - Džihádisté na severu Mali zaútočili na základnu OSN a zabili tři zaměstnance mírové mise OSN v Mali (MINUSMA). Dalších pět lidí bylo zraněno.

S odkazem na dnešní sdělení OSN o tom informovala agentura Reuters. Oběti zřejmě pocházely z Guineje, útočila místní odnož teroristické skupiny Al-Káida.

Ozbrojenci začali s ostřelováním základny ve městě Kidal ve čtvrtek večer. Zranili přitom pět pracovníků MINUSMA a později tři zabili.

V posledních měsících přišlo v Mali o život více než 100 pracovníků OSN. MINUSMA je tak považována za jednu z nejnebezpečnějších mírových misí Spojených národů.

V roce 2012 v Mali zahájili povstání etničtí Tuaregové, jejichž cílem bylo vytvořit nový stát. Do povstání se ale pak vmísili stoupenci teroristické organizace Al-Káida, kteří se zmocnili měst na severu a začali tam uplatňovat islámské právo šaría. Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později, radikálové ale v oblasti dál útočí. V zemi od roku 2013 působí mírové síly OSN, mezi nimiž jsou i čeští vojáci.

Témata:  Mali OSN (Organizace spojených národů) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy