reklama

Mezi hosty, které prezident středoasijské republiky přivítal, byli také například šéf Kremlu Vladimir Putin, čínský prezident Si Ťin-pching, španělský král Felipe nebo generální tajemník OSN António Guterres. Pro veřejnost se brány výstavního areálu, který byl postaven na zelené louce, otevřou v sobotu a uzavřou se až 10. září.

Tématem prvního Expa na území bývalého Sovětského svazu je „Energie budoucnosti: opatření pro celosvětovou udržitelnost". Akce má pomoci odpovědět na otázku, jak zajistit dostatek energie při současném snižování emisí. Představí se proto alternativní zdroje energie nebo takzvané zelené technologie.

Svůj pavilon tu má i Česká republika. Celkem se na výstavě představí 115 zemí včetně Spojených států, Ruska, Číny, Německa či Japonska a čeká se až pět milionů návštěvníků. Dominantou areálu Expa je dle Kazachů největší koule na světě s názvem "Nur Alem". Je vysoká 100 metrů a je v ní umístěn kazašský pavilon.

Zeman v sobotu otevře český pavilon, který má dvě patra a vévodí mu koncept sportovního letounu na elektrický pohon. V expozici jsou i další moderní technologie zaměřené na snižování emisí. Návštěvníci si v něm mohou prohlédnout modely elektrobusu využívajícího nejnovější poznatky z oblasti nanotechnologií, elektrárny produkující energii při likvidaci běžných komunálních odpadů, a dům, který si sám vyrábí a hlídá spotřebu energie. Připraveno také bude české jídlo a pivo i ukázky českých památek. Rozpočet české účasti byl stanoven na 98 milionů korun.

Kazachstán podle diplomatů doufá, že mu Expo pomůže s propagací ve světě. Do jeho přípravy proto proudily velké sumy peněz, což si bývalá republika Sovětského svazu může dovolit díky příjmům z prodeje ropy. Na výstavu hodlají Kazaši přilákat nejen odborníky, ale i turisty, kterým chtějí ukázat moderní metropoli Astanu.

Nazarbajev ohlásil, že Kazachstán má v úmyslu do roku 2050 pokrýt polovinu své energetické spotřeby z obnovitelných zdrojů.

Kvůli Expu bylo vyzdobeno celé hlavní město středoasijské země a ceny v hotelích vzrostly až na desetinásobek. V centru metropole každý z účastnických států představuje symbolická figura, na které jsou namalovány tematické obrazy. Česko reprezentuje pohled na typické městečko s červenými střechami a na orloj.