Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varšava zažila velký protest. Na akci proti politice strany PiS přišlo přes 200 tisíc lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Varšava - V centru polské metropole se dnes sešlo přes 200 tisíc lidí, kteří protestovali proti politice konzervativní vlády strany Právo a spravedlnost (PiS).

Podle varšavské starostky dorazilo až 240.000 lidí, policie uvádí o něco méně. Účastníci protestu vyrazili na několikakilometrový pochod podél sídel úřadů v centru metropole a zaplnili dvě náměstí a přilehlé ulice. Na demonstraci dorazili rovněž šéfové největších opozičních stran Občanská platforma a Moderní.

Mezi lidmi se objevila řada karikatur vůdce PiS, kterého lidé zpodobnili třeba jako loutkoherce vodícího postavy premiérky Beaty Szydlové a prezidenta Andrzeje Dudy. Ti jsou sice nejvyššími ústavními činiteli, předseda strany disponující jen poslaneckým mandátem je však podle názoru velké části veřejnosti ovládá.

Akci uspořádala občanská iniciativa Výbor na obranu demokracie (KOD), podle níž kroky kabinetu vytlačují Polsko na okraj Evropy, přestože za minulé liberální vlády patřilo k tahounům evropské integrace. "Jedno slovo musíme stále opakovat: dialog. Našim úkolem je všemi prostředky prosazovat kulturu dialogu," pronesl k demonstrantům předseda KOD Mateusz Kijowski, který použil slova pronesená dříve papežem Františkem.

Oponenti vyčítají PiS vedené Jaroslawem Kaczyńským, že prosazuje bez přihlédnutí k názoru opozice opatření, která oslabují demokratické principy v zemi.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku Jaroslaw Kaczyński

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy