reklama

Proces před Nejvyšším volebním soudem Brazílie se měl zabývat stížností Brazilské sociálnědemokratické strany (PSDB) z roku 2015. Podle ní exprezidentka Rousseffová a Temer, jako kandidát na jejího viceprezidenta, ve volební kampani v roce 2014 použili peníze, které získali prostřednictvím rozsáhlé korupční sítě kolem státní energetické společnosti Petrobras.

Rousseffová na volební kampaň vynaložila celkem 318 milionů realů (2,25 miliardy Kč) a Temer na kampaň oficiálně vydal 20 milionů realů (142 milionů Kč).

Temer nahradil Rousseffovou v nejvyšším úřadě loni z pozice viceprezidenta, když parlament první ženu v čele Brazílie odvolal z funkce kvůli neústavním manipulacím s výsledky státního rozpočtu.

Kdyby byl Temer v kauze údajného nelegálního financování předvolební kampaně shledám vinným, současný parlament by musel zvolit na místo Temera novou dočasnou hlavu státu. Rouseffová a Temer by také byli na osm let zbaveni politických práv. To se však nestalo.

Ačkoli Temer tentokrát u soudu zvítězil, budoucnost bude pro něj složitá, protože je vyšetřován ještě v další korupční kauze.

Prakticky každý týden se proti prezidentovi konají v ulicích demonstrace vyzývající ho k rezignaci. Vlnu protestů odstartovala informace v brazilském tisku o zvukové nahrávce, na níž Temer odsouhlasil uplacení bývalého předsedy dolní komory parlamentu Eduarda Cunhy.