Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké soudy řeší citlivou kauzu údajného znásilnění postiženého muže

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Odvolací soud v americkém státě New Jersey dnes zrušil verdikt soudu nižší instance, který před dvěma lety poslal na 12 let do vězení ženu, jež údajně znásilnila postiženého muže.

Lékařsky, právně i eticky citlivá kauza přivedla před soud univerzitní profesorku Annu Stubblefieldovou, která se hájila tím, že sex s partnerem trpícím obrnou byl dobrovolný, uvedla agentura AP.

Obviněná, bývalá vedoucí katedry filozofie Rutgersovy univerzity v New Jersey, se do svého devětadvacetiletého partnera zamilovala poté, co ji jeho rodina požádala o pomoc.

Muž je němý a Stubblefieldová měla za úkol naučit ho komunikovat s okolím. Podařilo se jí to s pomocí počítače, jehož prostřednictvím po dvou letech pár navázal bližší vztah. Právě s použitím počítačové klávesnice měl muž dát najevo souhlas s tělesným kontaktem.

Žaloba byla založena na tvrzení, že obviněná zneužila postižení své nemocné oběti. Znalec z oboru lékařství, který pacienta tři dny zkoumal, ale jako svědek k soudu první instance povolán nebyl. Odvolací soud dospěl k závěru, že soudci bez expertízy nemohli vědět, zda muž označovaný v soudních spisech iniciálami DJ byl schopen se sexem souhlasit.

Témata:  USA znásilnění lidé soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy