Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severoirští unionisté podpoří Mayovou, dohoda ale ještě není hotová

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Menšinovou vládu britské premiérky Theresy Mayové by po volbách, které nedopadly pro konzervativce nejlépe, měla podpořit severoirská Demokratická unionistická strana (DUP). Dohoda ale ještě není hotová.

Úřad britské premiérky Theresy Mayové v sobotu oznámil, že s unionisty dosáhl rámcové dohody. "Přivítáme jakoukoli takovou dohodu, když přinese stabilitu a jistotu, kterou celá země potřebuje s ohledem na brexit a další vývoj," uvedl v prohlášení úřad Mayové.

"Rozhovory byly dosud pozitivní. Příští týden budeme dál jednat o detailech, abychom dosáhli dohody stran nového parlamentu," uvedli dnes severoirští unionisté v prohlášení.

DUP má ve sněmovně deset poslanců, jejichž podpora konzervativcům ale stačí k zajištění fungující, i když těsné většiny.

Unionisté souhlasili s tím, že budou menšinovou vládu podporovat při klíčových hlasováních v parlamentu, ale formální koalici nevytvoří. Agentura Reuters v sobotu s odvoláním na zdroje z DUP napsala, že unionisté žádají za parlamentní podporu více peněz pro svou provincii a výhody pro vojáky, kteří v Ulsteru v bouřlivých dobách konfliktu hájili britské zájmy.

Takový krok by vyvolal odpor severoirských nacionalistů ze strany Sinn Féin, s níž DUP na základě smlouvy z roku 1998 Ulster spravuje.

Témata:  Velká Británie Severní Irsko Theresa Mayová volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy