Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Guamu vyhrála Clintonová, Trump se pustil do republikánů

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: state.gov

Washington - Hillary Clintonová, favoritka na zisk prezidentské nominace za demokraty, vyhrála hlasování na volebních shromážděních na ostrově tichomořském Guam. Republikán Donald Trump naopak čelí potížím.

Trumpovi se stále nedaří získat podporu části stranického jádra. V pátek mu vyjádřil podporu někdejší prezidentský kandidát Bob Dole a bývalý viceprezident Dick Cheney. Zatímco Dole prohlásil, že "rekordní množství voličů podpořilo Trumpa" a je důležité, "aby byly jejich hlasy vyslyšeny", Cheney se jako řada dalších omezil na konstatování, že slíbil podpořit vítěze primárek, ať je jím kdokoli.

Kromě toho, že s jeho podporou váhá šéf Sněmovny reprezentantů a v budoucnosti možný uchazeč o Bílý dům Paul Ryan, z obav o poškození jména strany Trumpovu podporu kategoricky vyloučilo několik vlivných politiků. Jsou mezi nimi například jeho někdejší soupeři z nominačního klání Jeb Bush či Lindsey Graham.

Sám Trump na pátečních mítincích ve státě Oregon podle AP urazil několik republikánů neochotných smířit se s jeho pozicí prezidentského kandidáta a ani směrem k Ryanovi nevolil příliš kompromisní tón. Newyorský miliardář prohlásil, že šéf sněmovny, který si jej na příští týden pozval k jednání do Washingtonu, s ním před třemi týdny mluvil velmi pěkně, ale nyní "z ničeho nic chce být vychytralý".

Clintonová získala podle vyjádření šéfa guamských demokratů 60 procent hlasů, zatímco její rival Bernie Sanders 40 procent. Na malém tichomořském ostrově ležícím blíže k Číně než USA se bojovalo o pouhých sedm delegátských hlasů, a tak sem ani jeden z kandidátů nevážil cestu a na konečný výsledek má dnešní hlasování zanedbatelný dopad.

Clintonová má nyní 2205 hlasů včetně takzvaných superdelegátů a k automatické nominaci ji chybí 178. Podle průzkumů je téměř jisté, že si je ve zbývajících primárkách zajistí.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.