Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brenneru bylo horko: Radikálové se pustili do potyčky s policií

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Brenner - Policie se dnes v Brenneru střetla s italskými levicovými radikály, kteří protestovali proti rakouskému plánu na zavedení kontrol v průsmyku.

Rakousko se chystá v průběhu května v Brenneru vytvořit pět kontrolních stanovišť a vztyčit 370 metrů dlouhý plot. Kromě cestujících na frekventované dálnici jsou policisté připraveni kontrolovat i provoz na souběžné rychlostní silnici a na železnici. Přesný termín zahájení kontrol oznámen nebyl. Itálie s chystaným opatřením nesouhlasí a považuje jej za porušení principu volného pohybu osob.

Zdroj: YouTube

Protestující dnes nesli transparenty vyzývající ke zrušení hranic, které až dosud mezi oběma schengenskými zeměmi fakticky nefungovaly. Skupina demonstrantů na chvíli okupovala železniční stanici v obci Brenner a začala házet na policisty kameny a dýmovnice. Policie poté odpověděla slzotvorným plynem. Když se jí podařilo vytlačit protestující z nádraží na silnici, nasadila i vodní děla.

Italská agentura AGI uvedla, že byli zraněni dva policisté a zadrženo několik demonstrantů.

Témata:  demonstrace v Itálii Itálie Rakousko policie Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy