Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irský premiér se obává spolupráce konzervativců a unionistů

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn/Dublin - Irský premiér Enda Kenny dal najevo obavy z chystané spolupráce britských konzervativců a severoirských unionistů.

Kenny dnes řekl, že v telefonickém rozhovoru britskou premiérku Theresu Mayovou varoval, že bude-li tato dohoda vyjednána špatně, může to ohrozit mírovou dohodu v Severním Irsku z roku 1998. Informovala o tom agentura AFP.

"Hovořil jsem s premiérkou Mayovou a vyjádřil jsem jí své obavy. Nesmí být učiněno nic, co by mohlo ohrozit Velkopáteční dohodu," napsal na svém twitterovém účtu irský premiér.

Velkopáteční dohoda ukončila v roce 1998 v Severním Irsku třicetiletý konflikt mezi katolickými nacionalisty a protestantskými unionisty, který si vyžádal přes 3000 mrtvých.

Mayová po ztrátě parlamentní většiny ve volbách z tohoto týdne hledá nyní podporu pro svou menšinovou vládu u severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Rozhovory se zatím vedou v pozitivním duchu, podmínky dohody ale ještě vyjednány nebyly.

Témata:  Velká Británie Irsko volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy