Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár v Albertě stále není pod kontrolou. Hrozí, že zasáhne i sousední Saskatchewan

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Fort McMurray - Hasičům se stále nedaří dostat pod kontrolu požár v západokanadské provincii Alberta, který se v sobotu výrazně rozšířil. Část města Fort McMurray se změnila v ruiny a celkové škody se už vyšplhaly na sedm miliard kanadských dolarů (asi 128 miliard korun).

Podle BBC, která se odvolává na místní činitele, by oheň mohl zasáhnout i sousední provincii Saskatchewan. Evakuováno už bylo asi 88.000 lidí z města Fort McMurray a požár postihl celkem zhruba 1500 kilometrů čtverečních. Podle serveru ICI Radio-Canada ale hrozí rozšíření plamenů až na 3000 kilometrů čtverečních. Živel zuří už týden a zřejmě půjde o nejdražší přírodní katastrofu v dějinách Kanady.

S ohněm ve Fort McMurray a okolí bojuje 500 požárníků, které ze vzduchu podporuje 15 helikoptér a 14 letadel s vodou.

Ministryně pro místní správu provincie Alberta Danielle Lariveeová varovala obyvatele města, aby se nepokoušeli vrátit. Rozsah a očekávanou délku katastrofy naznačuje podle Reuters i fakt, že jako nejlepší místa pro pobyt evakuovaných, kde se jim dlouhodobě dostane pomoci, úřady označily několik set kilometrů vzdálená města Calgary a Edmonton.

Zdroj: YouTube

Fort McMurray leží v centru oblasti těžby ropných písků a kvůli ohnivému peklu se zastavila až čtvrtina místní produkce ropy. Úřady také doufají, že se jim co nejdříve podaří dokončit evakuaci zbývajících lidí z táborů pro pracovníky těžebních společností na severu města. Z těchto zařízení, kam se původně uchýlili i někteří obyvatelé města, bylo už v uplynulých dvou dnech letecky dopraveno do bezpečí 12.000 lidí a dalších 7000 jich bylo evakuováno po zemi.

Jedna z největších ropných společností Syncrude v sobotu oznámila, že uzavírá svůj provoz severně od města a evakuuje kvůli kouři své zaměstnance. Albertská premiérka Rachel Notleyová později prohlásila, že oheň se může rozšířit až k hranici naleziště jiné společnosti Suncor.

Témata:  Kanada požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy