reklama

Jedná se o přechod planety Merkur přes sluneční kotouč. Podívaná začne zhruba ve 13:20 našeho času a bude trvat až do západu Slunce. "Ten vlastní úkaz bude trvat ještě deset minut poté, ale to už ztrácí smysl, protože Slunce zapadne a nebude vidět," popisuje s úsměvem zástupce ředitele Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Jan Šifner.

Jedná se o poměrně vzácný jev. K těmto přechodům dochází vždy buď v květnu anebo v listopadu, to souvisí se vzájemnou polohou drah těchto planet. Ze Země je tento úkaz pozorovatelný jen přibližně třináctkrát až čtrnáctkrát za století. Další květnový přechod, který budeme moci pozorovat, nás čeká až v roce 2049. Do té doby nás ale čekají ještě dva přechody listopadové, ty ale budou jen částečně pozorovatelné.

Pokud však budete chtít tuto neobvyklou podívanou pozorovat, dávejte pozor. "Problém tohoto úkazu je, že na rozdíl třeba od slunečního zatmění, není pozorovatelný prostým okem," vysvětluje Šifner. Merkur je totiž jen velmi malá tečka na slunečním kotouči a je proto nutné k pozorování použít speciální dalekohled.

Nejlepší je tedy navštívit hvězdárnu a pozorovat tento neobvyklý jev tam. Některé hvězdárny dokonce nabízejí u této příležitosti rozšířený program. V žádném případě ale nepoužívejte k pozorování domácí dalekohled, mohli byste si totiž vážně poškodit zrak.