Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar je neoblomný. Do své zahraniční politiky si zasahovat nenechá

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Paříž – My si do své zahraniční politiky zasahovat nenecháme, vzkázal dnes katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. Země se minulý týden ocitla v izolaci, která ohrožuje i jeho zásobování potravinami. Kromě Saúdské Arábie s ním přerušil styky například Egypt nebo Spojené arabské emiráty. Írán symbolicky poslal do Kataru drobné zásoby ovoce a zeleniny.

Katarský politik svými slovy reagoval na pokračující blokádu Kataru ze strany Saúdské Arábie a dalších arabských spojenců, kteří jej obviňují z podpory terorismu. Sání během návštěvy Paříže řekl, že „nikdo nemá právo" vyvíjet nátlak na Katar, aby umlčel svou televizní stanici Al-Džazíra, která vysílá v několika jazycích a má pobočky v desítkách zemí světa. Katarská zahraniční politika prý nemůže vůbec předmětem nějaké diskuze.

Vyzdvihl iniciativu Kuvajtu, který je v nynějším diplomatickém konfliktu neutrální a který se snaží obě strany usmířit. Výzvy k urovnání krize přišly i z dalších zemí, například Íránu nebo Turecka. S nejvyšším představiteli zemí regionu komunikuje také francouzský prezident Emmanuel Macron.

Současné sankce arabských sousedů, kteří přerušili obchodní styky a dopravu s Katarem, označil za nelegální. Katarské aerolinie si už postěžovaly u Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a vyzvaly ji, aby zákaz letů Qatar Airways do dotyčných zemí označila za "nezákonný akt".

Katarské ministerstvo hospodářství ubezpečilo dnes své obyvatele, že jim nehrozí nedostatek a že země si i navzdory blokádě dokáže udržet vysokou životní úroveň. Sání řekl, že Katar má také velké zásoby stavebního materiálu, které mu umožňují pokračovat nejméně rok v jeho budovatelských plánech.

Témata:  Katar

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy