Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Austrálii se budou konat předčasné volby, předseda vlády se utká s labouristy

Austrálie, ilustrační foto
Austrálie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Canberra - Předseda australské vlády Malcom Turnbull vyhlásil předčasné parlamentní volby, budou se konat 2. července. Hned také zahájil dvouměsíční předvolební kampaň.

Turnbull, který loni v září ve vnitrostranickém puči sesadil bývalého premiéra a předsedu Liberální strany Austrálie (LPA) Tonyho Abbota, by novými volbami rád upevnil svou pozici. Sobotní průzkum ale ukázal, že šance na vítězství vládnoucí konzervativní koalice a opozičních labouristů jsou zcela vyrovnané.

"Generální guvernér přijal mé doporučení ohledně rozpuštění obou komor parlamentu, které vstoupí v platnost zítra (v pondělí), a vypsání voleb... na 2. července," oznámil premiér v Canbeře.

Prohlásil, že vítězství labouristů by zabránilo australskému hospodářství zmenšit závislost na těžebním průmyslu, který tvrdě zasáhl pokles čínské ekonomiky.

Australská ústava umožňuje vyhlášení předčasných voleb, pokud Senát dvakrát zablokuje zákon. To se stalo v dubnu, kdy senátoři podruhé nesouhlasili s návrhem reformy pracovního zákona. Australské vlády toto pravidlo, které je určeno k řešení patových situací, využívají ve chvíli, kdy je pro ně vypsání nových voleb výhodné.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull volby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy